Tisztelt Látogató, Kedves Barátom!

 

A Magyarország és Belarusz közötti kapcsolatokat a bizalom és a kölcsönös tisztelet jellemzi.

Belarusz földrajzilag közel esik Magyarországhoz, sőt – kis túlzással szomszédunknak is tekinthető – mivel nem csak az Európai Unióval, de a ”Visegrádi Négyek” regionális szervezettel is határos, amely kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára mind gazdasági, mind politikai szempontból.

 A két ország közötti gazdasági-kereskedelmi, kulturális kapcsolatok egyre intenzívebbé válnak, az oktatás területén egyre nagyobb az érdeklődés hazánk iránt. 50 fő belorusz diák folytat tanulmányokat Magyarországon a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében, a minszki idegennyelvek egyetemén 60 fő belorusz diák kezdett ismerkedni a magyar nyelvvel magyar lektor segítségével.   

Magyarország gazdasága nyitott, teljesítménye dinamikusan nő. Az elmúlt években a magyar export teljesítménye évről-évre rekordokat döntött, és nagymértékben hozzájárult a magyar gazdaság növekvő GDP-jéhez. 2017-ben a magyar gazdaság teljesítménye 4%-kal bővült, az ipari termelés 4,8%-kal nőtt.  A növekedéshez hozzájárult a Keleti Nyitás politikája is, melyben Belarusz kiemelt szereplő. A két ország közötti külkereskedelmi forgalom még messze nem éri el azt a volument, melyet a két ország közötti politikai kapcsolatok és a gazdasági lehetőségek egyébként biztosítanának. Az érdeklődés azonban nő, nagykövetségünk napi szinten kap megkeresést mindkét fél részéről. Széles kört ölelnek fel az érdeklődők, de a legtöbb cég az élelmiszeripar, mezőgazdaság és állattenyésztés, a faipar és fafeldolgozás, a vízgazdálkodás területén keres együttműködő partnert.

Célom a helyi viszonyok megismertetésével elősegíteni, hogy a magyar vállalkozók ne csak Minszkben, hanem a régiókban is gondolkodjanak, valamint, hogy a partnerek közötti együttműködés tovább fejlődjön a közös projektek lebonyolításában és a technológiai transzfer területén is.

A két ország közötti turistaforgalom növelését szívügyemnek tekintem. Szeretném, ha minél többen ismernék Magyarország turisztikai, kulturális és gasztronómiai kínálatát, de sokat teszünk azért, hogy a magyarok is megismerjék és megszeressék  Belaruszt. A fővárosainkat összekötő légijárat lehetőséget biztosít üzleti, kulturális és turisztikai kapcsolataink még dinamikusabb fejlesztéséhez.

Kedves Barátom!

Szeretettel várjuk Önt nagykövetségünkön, valamint Magyarországon. Bízom a mihamarabbi találkozásban, üdvözlettel:

 

Csutora Zsolt nagykövet