A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

Felhívjuk a Tisztelt utazók figyelmét, hogy a jelenlegi politikai/diplomáciai helyzetből fakadóan a repülőjáratok közlekedése bizonytalan az Európai Unió és Belarusz között!

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni a Belarusz Köztársaságba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

A Belorusz Határőrség hivatalos információja alapján 2020 november 1-től Belarusz átmenetileg korlátozta a szárazföldi külső határok átjárhatóságát (POL, LTU, LVA, UKR irányából) az epidemiológiai helyzetre való tekintettel. Ez azt jelenti, hogy a linken felsorolt kivételeken kívül senki sem lépheti át a határt. Kivételt képeznek többek között a diplomaták és családtagjaik, hivatalos delegációk tagjai, Belarusz állampolgárok közeli hozzátartozói, belorusz tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezők, a nemzetközi áruforgalomban résztvevő sofőrök és a nemzetközi vasúti személyzet. 2021. július 1-től Grodnó és Gomel megyékben új, helyi  „határátlépési adót” vezetnek be az 5 t alatti gépjárművekre, amelynek mértéke 1 bázispont (jelenleg 29 BYN). A tranzit célú átutazás nem szerepel a kivételek között, így az a szárazföldi határátkelőhelyeken történő belépéssel nem megvalósítható! A korlátozás nem érinti a légiközlekedést.

2021. 07. 01-től lehetőség van 5 napos vízummentes beutazásra azoknak, akik fizetős alapon (130-150 BYN) szeretnék igénybe venni a COVID oltást Belaruszban. 73 országot érint a rendelkezés, köztük Magyarországot is, előzetes regisztráció szükséges.

b. Kell-e teszt? Igen. 

A határátlépésnél 6 éves kortól kötelező a külföldi utazók számára, hogy 3 napnál nem régebbi negatív COVID-19 PCR teszttel rendelkezzenek (orosz, belorusz vagy angol nyelven)! A 3 napos időtartamot a beutazás időpontjától kell visszaszámolni, tehát ha a belépés december 5-én 00:00 órakor történik, akkor a december 2-ai PCR teszt már nem érvényes.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

2020. július 1-től a 10 napot meghaladó tartózkodás regisztrációköteles is. A regisztráció 2019. január 2-tól online formában is lehetséges. Az online szolgáltatás ingyenes és előzetes regisztráció után érhető el a https://portal.gov.by oldalon. A regisztráció meghosszabbítása a tartózkodási hely szerint illetékes OGIM irodában lehetséges, ahol a hagyományos formában történő regisztrációs lehetőség továbbra is korlátozás nélkül elérhető marad.  

Az újságírói, tudósítói minőségben történő beutazás előzetes akkreditációhoz kötött (turizmus céllal megtagadják a hatóságok a beléptetést az újságíróktól). Bővebb információért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez! 

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Az oltottság ténye nem ad plusz jogosítványokat.

e. Karanténkötelezettség: Van. 

2020. december 3-tól Magyarország is felkerült a karantén kötelezett országok listájára. A karantén ideje 7 nap. (a karantén elrendelésére természetesen csak akkor kerül sor, amennyiben a beutazó nem rendelkezik a szükséges PCR tesztekkel, a költségeket az utazó viseli) A Magyarország által kibocsátott védettségi igazolvány nem alkalmas a karanténkötelezettség kiváltására.

f. Üzleti célú beutazás feltétele 

A meghívó szervezet, cég által kiállított igazolás vagy meghívó szükséges az üzleti cél alátámasztásához.

g. Tranzitálási szabályok 

A tranzit célú átutazás szárazföldi határátkelőhelyeken történő belépéssel nem megvalósítható!

h. Beutazási feltételek alóli mentesség

 https://gpk.gov.by/covid-19/

i. Egyéb hasznos információ

A Határőrség elérhetőségei: https://gpk.gov.by/contacts/

A Minszki Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei: http://airport.by/kontakty/aeroport-na-karte

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: http://konzinfo.mfa.gov.hu