1., A vonatkozó Kormányrendelet szerint, illetve a diplomáciai, illetve konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmények alapján a Liszt Ferenc repülőtéren beléphet - a magyar állampolgár, - az EGT állampolgár, akinek van állandó tartózkodási kártyája, - és a Magyarországon akkreditált diplomata.

2., A kialakított gyakorlat szerint beléphet még a magyar állampolgár családtagja, ha a házasság, vagy a gyermek születése Magyarországon anyakönyvezve van, amit a határon az EAK rendszerben a határőrizeti szerv ellenőriz.

3., Ha a magyar állampolgár külföldi családtagja aki külföldi dokumentumokkal rendelkezik, úgy azt méltányossági kérelem benyújtására okot adó körülménynek tekintik. A családi kapcsolatot valamilyen (külföldi) anyakönyvi kivonattal, vagy dokumentummal igazolni kell. A határon beadott méltányossági kérelemről esetenként hosszabb idő alatt döntenek.

4., Az EGT állampolgár, aki regisztrációs kártyával rendelkezik, alapvetően nem léphet be Magyarország területére, hacsak egyéb méltánylásra okot adó körülmény nem áll fenn. Kiegészítés: regisztrációs igazolással és a magyarországi lakóhelyet igazoló lakcímkártyával rendelkező EGT tagállami állampolgároknak is biztosított a belépés

5., Nem léphet be Magyarország területére az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EGT tagállami állampolgár.

6., A rendelkezésre álló információk szerint a rendőrség mindenféle tranzit utazást elősegít, szerencsés azonban, ha a tovább utazáshoz szükséges repülőjegyek előre be vannak foglalva és rendezve van az utazás. Ez lehet mind Schengen belsőből belsőbe, mind belsőből külsőbe, illetve fordítva.

Nagyon fontos: kiszámíthatatlan a légi forgalom menetrendje, napszakonként változik, ezért csak kiemelten magas kockázat mellett vállalható az utazás. A gép elindulása Budapest felé ezért nem jelent garanciát a célállomás elérésére. (tranzit esetén)