2016. december 3-án a grodnói királyi várban a Báthory emlékév jegyében rendeztek huszárbemutatót, melyen részt vett Jaroslaw Ksiazek, grodnói lengyel főkonzul, Szergej Nedbájlov, Magyarország breszti tiszteletbeli konzulja és a minszki magyar nagykövetség képviseletében Csomor Péter I. o. titkár.

Báthory István 470 évvel ezelőtt, 1586-ban hunyt el a ma, a Belarusz Köztársasághoz tartozó Grodnó városában. Báthory Istvánra – aki nem csak erdélyi fejedelem, ha nem egyben lengyel király is volt – két napos programsorozattal emlékeztek, melyet – a helyi lengyel közösség támogatásával – egy lengyelországi hagyományőrző egyesület, a Hussar Foundation-Winged Hussar company of hetman Stanislaw Zolkiewski szervezett Grodnóban.

December 4-én a királyi várból a lengyel hagyományőrző huszárok vezetésével ünnepi menet indult a közeli Szent Ferenc Katolikus templomba. A menet során koszorúkat helyeztek el Báthory István egykori sírhelyét jelző emléktáblánál, majd folytatták útjukat a vasárnapi mise színhelyére. Az istentiszteletet a zsúfolásig telt Szent Ferenc templomban tartották, ahol külön köszöntötték – magyar nyelven is – a meghívott vendégeket. A mise végén a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el Báthory István tiszteletére a templom falán elhelyezett emléktáblánál.