Vlagyimir Makej belorusz külügyminiszter hivatalos látogatása Budapesten  

Az EU versenyképessége az elmúlt időben csökkent, ezért is fontos a szomszédokkal - így Fehéroroszággal - a gazdasági együttműködés fokozása, fejlesztése, és ebből Magyarország is profitálhat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016. március 17-én Budapesten, miután fehérorosz kollégájával tárgyalt.

 

A magyar külügyminiszter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország mindig élen járt abban a törekvésben, hogy az EU feloldja a szankciókat Fehéroroszország ellen, és üdvözli, hogy ezek döntő többségét sikerült megszüntetni. Az együttműködés kölcsönös előnyöket jelenthet, hiszen Fehéroroszország például az ukrán válság megoldásában is konstruktív szerepet játszik - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: azért, hogy Európa megőrizze helyét a regionális gazdasági integrációk globális versenyében, logikus lépés lenne fenntartani lehetőségét az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió ésszerű együttműködésének, de ettől az unió egyre távolabb kerül. E kérdésben Fehéroroszország hídszerepet tölthetne be, ugyanis legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország, és nyitott kapcsolatai fejlesztésére az EU-val is - vélekedett.

 

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az energetikában a jövőben szorosabban működik együtt Magyarország és Fehéroroszország, mert utóbbi fontos tranzitország az európai energiaellátásban. Emellett nukleáris ipari együttműködést is indítanak - tette hozzá.

Emlékeztetett: tavaly több mint 20 százalékos visszaesés volt a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, és hogy ezt a trendet megfordítsák, külgazdasági diplomatát küldtek Minszkbe, az Eximbank 27 millió dolláros hitelkeretet nyit a vállalatközi együttműködés ösztönzésére, továbbá beruházásvédelmi megállapodást kötnek.
SzPVM_nagy.jpg